viernes, 8 de julio de 2011
Desembre_Activitat_Institut: Sortida Bosc de la marquesa
Sortida que contempla l'estudi dels ecosistemes presents i la seva degradació, en aquest bosc situat arran de costa.
Octubre_activitats_Institut: El club dels tarraconinis
Els alumenes de l’ESO assistiran a una xerrada a l’Ajuntament de Tarragona sota el títol de “Anem en bus a l’institut de franc”. La xerrada anirà a càrrec de l’il·lustre alcalde de Tarragona Josep Fèlix Ballesteros. “Anem en bus a l’institut de franc” és una iniciativa promoguda per l’ajuntament de tarragona qut té com a finalitat fomentar l’ús del transport públic per part de la piblació jove dins del municipi.
Agost_Activitat_Institut: l'hort de l'institut
Els alumnes de l'institut conrearan un hort. es tarcta d'un terreny conreat de regadiu de dimensions relativament reduïdes dedicat especialment al conreu d'hortalisses.
Juliol_Activitat_Institut: Documental "Home"
Home és un documental de Yann Arthus-Bertrand de l'any 2009. Està compost quasi totalment per preses aèries de diversos llocs de la Terra. Mostra la diversitat de la vida a la Terra i com la humanitat està posant en perill l'equilibri ecològic del planeta. El film fou llançat simultàniament el 5 de juny de 2009 a cinemes de tot el món, en DVD, a la televisió, i a YouTube
Juny_Activitat_Institut: Sortida Parc Natural Delta de l'Ebre
El Parc natural del Delta de l'Ebre es troba a la desembocadura del riu Ebre, a la província de Tarragona, a les comarques del Montsià i del Baix Ebre, a la part més meridional del Principat de Catalunya. Es va declarar espai protegit el 1983, i ampliat posteriorment el 1986 amb una extensió de 7.736 hectàrees.
Està situat als termes municipals de l'Ampolla, Amposta, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita i Sant Jaume d'Enveja.
El Delta de l'Ebre és la zona humida més gran de Catalunya i una de les més importants de l'Europa Occidental, després del parc regional de la Camarga a França i el parc nacional de Donyana al sud d'Espanya.
Maig_Activitat_Institut: Documental
An Inconvenient Truth és una pel·lícula documental de 2006 sobre el canvi climàtic dirigit per Davis Guggenheim, i presentat per l'ex-vicepresident dels Estats Units Al Gore. La pre-estrena es va fer al Festival de Cinema de Sundance de 2006, i l'estrena oficial a Nova York i Los Angeles el 24 de maig del mateix any.
Abril_Activitat_Institut: Conte sobre canvi climàtic
Els alumnes realitzaran una activitat per reflexionarv sobre els problemes de la pèrdua de la biodiversitat i el canvi climàtic. A partir d’unes imatges molt suggerents els nois i noies han d’interpretar-les , activar la imaginació i crear un conte a partir del que els suggeria la imatge. El treball es realitzarà en grups de tres o quatre alumnes. Una vegada finalitzada la feina els treballs es van penjar al vestíbul.
Març_activitat_Institut: Sortida planta incineradora
La incineració és una tècnica pel tractament d'una gran varietat de residus. La incineració de residus junt amb altres tractaments a alta temperatura formen part del que es coneix com a tractament tèrmic de residus. Al seu torn, les tècniques de tractament tèrmic són una part d'un sistema complex de tractaments que en el seu conjunt gestiona l'amplia gama de residus produïts per la societat.
Incinerar vol dir reduir a cendres, o dit amb altres mots que els materials combustibles s'han cremat completament. Es tracta d'una reacció química de combustió, en la qual l'element combustible són els residus i l'element oxidant l'oxigen. En general els residus estan constituïts de materials molt heterogenis, essencialment substancies orgàniques, minerals, metalls i aigua. Durant la incineració es produeixen d'una part els gasos o fums de combustió, que contenen partícules sòlides en suspensió i són vectors de la major part de l'energia alliberada durant la reacció exotèrmica de combustió, i d'altre les cendres.
La incineració és pot emprar com a tractament principalment en els següents tipus de residus:
- Residus sòlids urbans (sense tractament previ)
- Residus sòlids urbans prèviament tractats (per ex. fraccions seleccionades, triturades, RDF (Refused derived fuel, combustible derivat de deixalles).
- Residus industrials no perillosos i embolcalls
- Residus perillosos
- Fangs residuals
- Residus hospitalaris
Els incineradors i les plantes d'incineració es dissenyen per poder tractar un tipus o una gama determinada de residus.
L'objectiu d'incinerar els residus és de reduir el seu volum i risc i alhora de capturar o destruir les substàncies les substàncies potencialment nocives que poguessin ésser emeses durant la incineració. La incineració també permet recuperar energia, minerals i/o el contingut químic de certes fraccions de residus.
miércoles, 6 de julio de 2011
Febrer_Activitat_Institut: Joc gegant de l'oca
Us caldrà un bon munt de cartrons. Retalleu-los en rectangles d’aproximadament 30x20 cm, que seran les caselles de l’oca (n’hi ha unes 60). Cada rectangle el decorarem amb dibuixos variats, però n’hi haurà 12 que seran les oques (“De oca a oca, y tiro por que me toca”, et fa saltar d’una oca a la següent, i tornes a tirar). També penseu a dibuixar 2 daus (“De dado a dado, y tiro por que me ha tocado”, et pot fer anar endavant o endarrera), 2 ponts (“De puente a puente, y tiro porque me lleva la corriente”, també pots anar endavant o endarrera), 1 calavera (és la mort, tornes a començar), 1 presó, 1 pou i 1 posada (aquestes tres et fan perdre un torn).
Per comoditat, convé que numereu totes les caselles en l’ordre que voleu que vagin.
El dau el fareu amb una capsa de forma aproximadament quadrada. Folreu-la amb paper blanc i pinteu els punts en negre.
Les fitxes es fan a partir d’ampolles de plàstic d’aigua mineral o de refresc. Ompliu-les d’aigua, afegiu-ne unes gotes de pintura, tapeu-les, i remeneu bé. L’aigua quedarà tenyida de color. Heu de fer fitxes amb colors diferents, tantes com grups hagin de participar en el joc. Possibles combinacions de colors per tenyir l’aigua:
- Negre
- Blanc
- Vermell
- Groc
- Blau
- Taronja (vermell + groc)
- Verd (blau + groc)
- Lila (vermell + blau)
- Marró (vermell + negre)
- Rosa (vermell + blanc)
- Gris (blanc + negre)
A l’hora de jugar, dividiu la unitat en petits grups. L’ordre de sortida es determina amb una tirada de daus, o bé amb una carrera, o bé encertant preguntes. Prepareu-vos unes quantes proves, perquè a cada casella que caiguin el grup n’haurà de superar una (excepte a les caselles especials).
Gener_Activitat_Institut: Fabricació de paper reciclat
Resumidament, els passos són els següents:
· tallem trossets de paper de diari i els deixem en remull en una palangana d’aigua una setmana
· si volem, podem afegir una mica de pintura plàstica a l’aigua perquè agafi color
· després els acabem de triturar bé amb una batedora (les batedores industrials que fan servir els enguixadors van de conya)
· si es vol, afegir una mica de cola d’empaperar a la mescla per donar més consistència
· submergir un sedàs de forma quadrada a la palangana, i extreure’l amb cura de manera que ens quedi una base de pasta per tot el sedàs
· premsem el foli, encara sobre el sedàs, entre dos trossos de fusta, perquè escorri l’aigua. Posar paper de diari a banda i banda ajuda a absorbir la humitat. També una esponja us pot ser útil per absorbir l’aigua restant.
· amb molta cura desprenem el foli i el deixem estès amb pinces durant un o dos dies perquè s’assequi. Hi ha qui l’adhereix a un tros de tela per evitar que es trenqui.
· el retallem perquè adopti forma perfectament quadriculada
· si ho voleu, podeu donar-li un toc “especial” si el submergiu breument en una mica d’aigua a la qual hi haureu tirat unes gotetes de pintura sintètica (no soluble en aigua) de diversos colors.
martes, 5 de julio de 2011
Suscribirse a:
Entradas (Atom)